• 10.jpg
 • 11 b.jpg
 • 11.jpg
 • 12 a.jpg
 • 12.jpg
 • 13 b.jpg
 • 13.jpg
 • bort j.jpg
 • bort kp szies.jpg
 • kp 2.jpg
 • nyri kp.jpg
 • nyri kp.png
 • profil2.jpg
 • profil kp.jpg
 • slide1.jpg
 • slide2.jpg
 • slide3.jpg
 • varr.jpg
 • varr5.jpg
 • varr7.jpg

Csütörtökönként Nyugdíjas Klub

Nagy örömmel vettem át a nyugdíjas klub részére a kedvezmény-kuponokat, amelyeket azért szoktak adni, hogy ezzel is segítsék a rászorultabb nyugdíjasokat!
Ma délután a klubfoglalkozáson megbeszéljük, kik kapják Hövejen!
Szeretettel várunk minden nyugdíjast 16 órakor a Faluházba!
 

A Mikulás írta...

Kedves Gyerekek!
Ahogy a levelemben is megírtam, vasárnap 15 órakor érkezem Hozzátok Hövejre!
A polgármesteri hivatalnál egy kis pihenő után a templom fele indulok, majd a következő úton haladok: Rákóczi utca, Árpád utca, Ady E. utca, Dózsa György utca, Vitnyédi utca, Fő utca, Ibolya utca, Napsugár utca, Petőfi utca. Ha meghalljátok a csengőszót, s a lovak patkódobogását, gyertek az utcára, hogy átadhassam az ajándékokat!
Szeretettel:
Mikulás
 

Adventi programajánló: Karácsonyi kézműves foglalkozás

Kedves Gyerekek és Felnőttek!
Két alkotó foglalkozást tervezünk karácsonyig. Tervben van 1-1 olyan dísz készítése is, amelyekhez - a beszerzések miatt - fontos lenne tudni, nagyjából hány főre számíthatunk. Aki szeretne ezeken részt venni, kérem, jelezze a bejegyzésnél, vagy üzenetben! Köszönöm!
 

Adventi program: Karácsonyváró 2021.12.12.

December 12-én a polgármesteri hivatal udvarán adventi játszóparkkal és vásárral várunk Mindenkit. A rajzpályázat eredményhirdetése után 16 órakor egy jó hangulatú, interaktív gyerekműsorral készülünk. Meghívtunk egy Csokigyárost. A műsorban lesz csukott szemes csoki ízlelés, csokievő verseny és természetesen, ahogy az egy igazi Csokigyárostól elvárható ... édességeső (cukorka, csoki, karamella)! Hogy a varázslat se maradjon ki a műsorból, bemutatja a varázspálcát, amelyből francia drazsé folyik, az aranyszínű karamella varázsgömböt és az édesség eltüntető dobozt.
Őt követi Kapui Zsófia és Ivánkovics Vanessza, akik dalaikkal hozzájárulnak, hogy igazán karácsonyi hangulatunk legyen!
18 órakor aztán az ElmoStix Tűztánccal zárjuk a délutánt. A tűzzsonglőrök összekapcsolják a tűz uralását a tánccal, s e kétféle tudás együtteséből alakult ki a tűztánc.
A programok alatt a vásárban beszerezhetünk néhány apró ajándékot, karácsonyfadíszt, lakásdekorációt. A Höveji Nyakleves csapata süti a kolbászt, készítik a forralt bort, teát - amelyeket ingyenese lehet kóstolni - a készlet erejéig! ????
 

Advent I.

"Lángra gyúl az első gyertya,
nézd, hogy táncol a fénye!
Ragyogása hitet ébreszt.
minden ember lelkébe'." (Mentovicvs Éva)
Az advent a várakozás és a belső elvonulás időszaka. A keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt, a gyertyák pedig a fényt, Jézus eljövetelének közeledtét jelképezik. A gyertyák advent négy hetét és négy fogalmat is szimbolizálnak. Az első gyertya, amelyet ma meggyújtunk, a hit gyertyája. Fontos a hit a kereszténységben, a keresztény értékekben, legfőképpen az emberi kapcsolatokban, a családban. Ebben a nem megszokott módon alakuló évben talán erre a szóra, a szó mögötti érzésekre volt az embereknek a legnagyobb szüksége... Gondoljunk vissza arra, hogy mennyi jóban volt részünk a mögöttünk álló időszakban, mennyi dolog történt, amiért hálásak lehetünk. S emlékezzünk arra is, hogy mi mennyi mindent tehetünk és tettünk embertársainkért, azokért, akik fontosak számunkra, vagy akik rászorulnak. Ami nekünk egy apróságnak tűnik, másoknak hatalmas ajándék lehet.
Köszönöm mindenkinek, aki aktívan hozzájárult és hozzájárul továbbra is a közös segítő-tevékenységeinkhez: a ruhagyűjtésekhez, a cipősdoboz-akcióhoz, a kupakgyűjtéshez, amelyekkel nemcsak tárgyakat, pénzt, hanem egy kis hitet is adhatunk másoknak, hogy vannak jó emberek, akikre lehet számítani! Segítsünk továbbra is egymásnak a hétköznapokban, sokszor egy jó szó is elég, hogy egy nehéz időszakon átsegítsünk valakit!
Kívánom, hogy a mai napon a hit lángjának fénye ragyogja be otthonunkat és szívünket, s az elkövetkezendő négy hétben a világító gyertyák számának növekedésével, és lelkünkben is növekvő fénnyel induljunk el a karácsonyi ünnepekhez vezető úton - a hit erejével!
,,A hit a nem látható dolgok valósága. Nincs még itt, de megteremtem, mert akarom! Amiben hiszek, megvalósul, mert megvalósítom! ,, (Müller Péter)
Vargáné Molnár Zsuzsanna

Zöldhulladék szállítás DECEMBER 3.

Az STKH tájékoztatása:
Az enyhe időjárási viszonyoknak és a felmerült igényeknek megfelelően december hónapban is biztosítják a zöldhulladék elszállítását. Ennek időpontja Hövejen: december 3. péntek.
 

Jön a Mikulás Hövejre

Kedves Gyerekek!
December 5-én, délután érkezik Hövejre a Mikulás!

Költők a Répce mentéről - könyvbemutató

Egy jól sikerült találkozó - nagyszerű emberekkel
Faluház, 2021.11.25.

 

 

 

Elindult az új Nyugdíjas Klub

 

Margit néni előadásával indult ma a klubozás ❤
Következő találkozó jövő hét csütörtökön 16 órakor!
Csatlakozni bármikor lehet! Szeretettel várunk mindenkit!

Höveji Csipke Kiállítás

December 18-ig látogatható a Höveji Csipke Egyesület tagjainak gyönyörű kiállítása Kapuváron a Rábaközi Művelődési Központ kiállítótermében.

 

 

A megnyitó helyszínéről élőben jelentkezett a Kossuth Rádió Országjáró című műsora, amelynek Kovácsné Pócza Ágnes és Vargáné Molnár Zsuzsanna nyilatkozott.

 

Búcsúzunk Szigethy Istvánné Bözsi nénitől

Búcsúzunk…
Amikor egy szerettünket elveszítjük, fájdalmas érzés. Legtöbbünk számára nincs nagyobb veszteség, mint az, hogy így el kelljen válnunk valakitől, aki fontos volt az életünkben. Az élet mindennapi gondjai közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni e világ kérlelhetetlen igazságáról: az élet mulandó. A halál olyan súlyos veszteség, hogy valójában sohasem lehet feldolgozni. Sosem szűnik meg a hiányérzet, csak megtanulunk élni a tátongó űrrel, amit maguk után hagynak, akik elmennek. Az emléke elhalványulhat a szeretett személynek, de a hiánya mindig megmarad. „Azt érezzük, hogy már nincsen velünk, azt érezzük, hogy valamit itthagyott. Azt érezzük, hogy valamit elvitt. Itt maradt az űr és a hiány, lelkünk szomorú, mert fáj neki emlékezni a számos boldog pillanatra, közös mosolyra és az ölelésre, ami korábban mindig a meghittségről és szeretetről árulkodott. Valami elveszett és valamit elvitt magával… lelkünk egy darabját. Ezért érezzük a hiányt, mert a lélek azt érzi, vele teljesebb volt…”
Szigethy Istvánné, Bözsi néni, falunk díszpolgára lelkünk egy darabját vitte most magával.
Már kisgyermek korától a höveji hímzés bűvkörében élt, s hamar megtanulta a pókolás technikáját. Több mint 25 hazai településen volt kiállítása, számtalan nemzetközi kiállításon és pályázaton vett részt, kapott elismerést, díjakat. Meghívást kapott New York-ba, ahol két templomban és a Magyarok Házában mutatta be alkotásait. 2007-ben Kis Jankó Bori Díjat kapott Mezőkövesden, 2008-ban népi iparművész lett, emellett kiemelt első díjat és külön díjat kapott a békéscsabai Országos Textiles Konferencián, 2010-ben Mezőkövesden a Kis Jankó Bori Pályázaton 3. helyezést ért el, 2011-ben megkapta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek díját. 1953 óta állami kitüntetésként adományozza Magyarország a Népművészet Mestere díjat a közösségükben tevékenykedő népi alkotók és előadóművészek számára, akik kiemelkednek az énekes, táncos, hangszeres zenész, mesemondó, tárgyalkotó kategóriában. 2011-ben Bözsi néni is megkapta a Népművészet Mestere díjat.
A kézimunkázás öröme és szeretete egész életét végig kísérte. A bölcsőtől a koporsóig az élet minden jelentősebb eseményéhez fűződik munkája, amelyek megtalálhatóak Hegykőn, a Csipkeházban. „A pólyától a szemfedélig” című állandó kiállítása a höveji csipke terén évtizedeken át végzett alkotómunkájának gazdag tárházát mutatja be. „A nagyszülőktől kapott, szemet gyönyörködtető örökséget törekszem – a hagyományt tisztelve – továbbadni azoknak a diákoknak, nyugdíjas társaimnak, s az érdeklődőknek, akik őszinte csodálattal szemlélik alkotásaimat, s vágynak arra, hogy maguk is elsajátítsák a höveji fehér hímzést.” – nyilatkozta egykor Bözsi néni.
Fáradhatatlanul dolgozott, tudását szívesen adta át a fiataloknak. Nemcsak a hímzés technikáját tanította, hanem azt is, hogy „becsüljék meg a kézimunkát, mert nagy érték van a kezükben. Nagy türelem kell hozzá, és szívvel-lélekkel kell készíteni.”
Bözsi néni mindig örömmel emlékezett vissza a gyermekkorára, s rengeteget mesélt: a csipke történetéről, s arról hogyan is lett rabja a kézimunkázásnak. Fontosnak tartotta, hogy a hagyományos kultúra elemei a későbbi századok emberei számára is elérhetővé váljanak. Vendégkönyvében számtalan írás szerepel, hogy amit csinál, az egy csoda. Jó, hogy sokunknak lehetett része e csodában…
Sajnos nem töltődnek többé a virágok közepén kivágott lyukak, nem készül a láncöltéssor, megpihen a tűje … Mindenki Bözsi nénije is megpihent, most már fentről figyel ránk.
De a halállal a létnek nem szakad vége: akire emlékezünk, az velünk marad örökre. Szívünkben őrizzük Bözsi néni emlékét, tenyerünkbe zárjuk, kincsként őrizzük azokat az apró, de ragyogó pillanatokat, amelyekben közösen volt részünk. Benne él az emlékezetünkben, benne él a függönyökben, terítőkben, karingekben, párnákban, a menyasszonyi és kislány ruhákban, a leheletfinom csipkecsodákban...
S fentről figyel ránk, hiszen a jó lelkek csillagként élnek tovább.
 

Hangolódó - Rajzpályázat gyerekeknek

Kíváncsian várjuk az alkotásokat!!!
Érkezett már kérdés, úgyhogy itt is megosztom a választ: szívesen fogadjuk a környékbeli települések gyerkőceinek munkáit is! ????
 
 
 
A kapcsolódó zenéhez kattints ide!
 

Szelektív hulladékgyűjtés - hulladékgyűjtő edény váltja fel a zsákokat

Tájékoztató!
Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztéseként, díjmentesen edényt biztosít Ügyfeleinek a korábban házhoz menő zsákos gyűjtés kiváltására. 2022 januárjától Hövejen is bevezeti a hulladékedényből történő szelektív gyűjtést műanyag és fém csomagolási hulladék esetében.
- díjmentesen biztosítanak hulladékedényt lakossági ügyfelek részére, 3 fős háztartásig 120 liter, 4 fős háztartástól 240 liter méretben (időszakos szerződéssel rendelkező ügyfeleknek kizárólag 120 liter méretben).
- az edényekkel a sárga zsákból történő gyűjtést váltják ki, ettől az időponttól kezdve nem osztanak a településen sárga cserezsákokat.
- a papír gyűjtése kék zsákból, illetve kötegelve történik. Az edények osztásával egyidejűleg 12 db kék zsák kerül kiosztásra / ügyfél.
- az eddigi gyakorlatnak megfelelően a következő típusú hulladékok helyezhetőek ki a szelektív edényben üresen, száraz és összelapított formában:
- műanyagot (PET palackot kupakkal együtt, száraz mosószeres
flakont, fóliát, nejlonszatyrot, tasakokat, gyümölcsleves- és
tejes kartondobozt
- fémet: üdítős- és sörös italdobozt, fém konzerves dobozt,
állateledeles fémdobozt.
- Abban az esetben, ha az edény mérete nem elegendő a műanyag és fém csomagolási hulladék kihelyezésére, ezt bármilyen bolti forgalomban kapható átlátszó zsákban kihelyezhetik.
- A szelektív edényes gyűjtés időpontja megegyezik a zsákos gyűjtés időpontjával. A gyűjtés napján történő reggel 5 órás kihelyezés is változatlanul feltétele az elszállításnak.
- A sárga fedelű gyűjtőtartály, kizárólag csomagolási hulladékok szelektív gyűjtésére használható.
 

Segítünk a rászorulóknak

"Egy ősi kínai mondás szerint ha egy órára szeretnénk boldogok lenni, akkor pihenjünk egyet napközben. Ha egy napra, menjünk horgászni. Ha egy évig szeretnénk boldogok lenni, örököljünk nagyobb vagyont. De ha egy életen keresztül, akkor segítsünk valakinek. Vagyis nem újkeletű az a bölcsesség, amit azóta több gondolkodó is alátámasztott: ha boldogságra vágyunk, az egyik legegyszerűbb módja annak eléréséhez, ha másoknak segítünk. " (Forrás: https://ridikul.hu/.../a-boldogsag-hetkoznapi-titka-ha.../)
- Már gyűjtjük a cipősdobozba csomagolt ajándékokat! Fogadjuk külön a dobozokat is, akinek van felesleges, illetve lehet hozni külön is az ajándékot, amit mi majd becsomagolunk. Határidő: december 15. szerda.
- Szintén gyűjtjük a meleg kabátokat, sálakat, sapkákat, kesztyűket - november 10-ig! Ha van olyan, amit már nem használsz, csak a helyet foglalja, hozd be hozzánk a hivatalba! Van egy ismerősöm, aki eljuttatja oda őket, ahol fáznak, ahol fedél nélkül élnek, ahol egy meleg kabát a túlélést jelentheti.
- Tele van a kupakgyűjtőnk, hamarosan kiürítjük. Környezetvédelmi szempontból hasznos, hogy a műanyag kupakokat különválogatjuk és újrahasznosítják őket. Emellett örülök, hogy a gyűjtést jó cél érdekében tesszük, hozzájárulhatunk mi is egy rászoruló, beteg kisgyermek megsegítéséhez.
- November 3-án, szerdán 15 órakor testületi ülésünk lesz, ahol megbeszéljük a szociális támogatásokat. Hamarosan lehet igényelni a szociális tűzifát, sor kerül a nyugdíjasok támogatására, de szeretnénk segíteni a gyermekes családokat is.

A Höveji egyesületek támogatásban részesülnek

Jó híreket kaptunk ma délután: egyesületeink támogatásban részesülnek!
Höveji Gyermekekért - "Vár-játékok"
Höveji Önkéntes Tűzoltó Egyesület - "Eszközbeszerzés a tűzoltó hagyományok ápolása érdekében"
Höveji Csipke Egyesület - "Hagyományok napjainkban"
Höveji Csipkevarrók Köre - "Újszerűség a Csipkekör tevékenységében"
Montázs Kézműhely Egyesület - "Közösségi és alkotó ház létrehozása"
Köszönjük Magyarország Kormányának a támogatását, Gyopáros Alpár Kormánybiztos Úrnak a közbenjárását, támogatását!
 
 
 

Megemlékezés az '56os hősökről

Ma este a képviselőkkel koszorút helyeztünk el és megemlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, arról, ahogy megszületett és élt, s ahogy szellemisége túlélte a kegyetlen megtorlás időszakát!
"1956 története nemcsak forrongás és harc volt, hanem az elmúlt 100 év legnagyobb boldogsága is. Maga a mennyország volt az a 10 nap is. Boldogságban úszott az egész ország. A durvák megszelídültek, a zárkózottak kinyíltak, a zsugoriak bőkezűek lettek, a keserűek mosolyogtak, sőt a reményt vesztettek is bizakodni kezdtek. Örömmámor áradt szét a szívekben. Jó volt Magyarországon élni, jó volt magyarnak lenni. Így maradjanak meg emlékezetünkben ezek a napok! 1956 a magyar nép nagy és egyetemes boldogsága volt: Szép és dicső. A balsorssal tépő történelmi idők közepette meleg sugárzás és fénylés." ( Gosztonyi Péter: Föltámadott a tenger)
Márai Sándor szavaival élve: "Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta elég volt!" A nemzet szíve ott és akkor egyként dobbant, ami megrázta a világot.
Emlékezzünk azokra, akik mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért, függetlenségéért!
 

Hövej a Facebookon

colour style colour style colour style colour style